verschillende soorten schuim

Verschillende soorten matrassen

Matrassen

Je hebt ze in allerlei verschillende soorten, afmetingen en varianten. Maar wat zijn nou de meest voorkomende? En nog belangrijker: wat zijn de eigenschappen hiervan?

Om een duidelijk beeld te krijgen worden in deze blog alle verschillende soorten matrassen (die wij verkopen) uitgelegd. Zo krijg jij een goed beeld van welk type het beste bij jou past. 

Zo is het goed om te beginnen met het antwoord op de vraag wanneer je een matras moet vervangen. Dit is namelijk afhankelijk van welk soort matras je hebt. Zo heb je een wit matras en een gestoffeerd matras. Het grootste verschil tussen deze twee is dat je direct slaapt op een wit matras en een topper hebt liggen op een gestoffeerd matras. Deze topper beschermt je matras die eronder ligt, waardoor het matras langer meegaat. Hierdoor zul je eerder de topper moeten vervangen. Op een wit matras slaap je direct.

Een wit matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Echter is dit van verschillende factoren afhankelijk, zoals de ventilatie maar ook het lichaamsvocht wat jij verliest. Wanneer je namelijk wat zwaarder bent en meer zweet in je slaap, kan je matras minder lang meegaan. Maar wanneer je het optimaal ventileert en met een regelmaat draait, verleng je deze periode.

Een topper is na gemiddeld 5 jaar op. Dit is alleen een dun laag schuim of latex met een hoes eromheen en zorgt voor het comfort. Het matras wat eronder ligt gaat echter langer mee, namelijk gemiddeld 15 jaar.

Mochten er toch nog vragen zijn omtrent de soorten matrassen? Neem dan gerust contact op! Wij helpen graag bij het maken van de juiste keuze.

Matras kopen?

Bekijk hier onze collectie aan matrassen.
Geproduceerd in onze eigen fabriek in Nederland en snel geleverd.

Wanneer moet je een matras vervangen?

Dit is een veelgestelde vraag. En het is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste vraag is welk soort matras je hebt. Zo heb je een wit matras en een gestoffeerd matras. Het grootste verschil tussen deze twee is dat je direct slaapt op een wit matras en een topper hebt liggen op een gestoffeerd matras. Deze topper beschermt je matras die eronder ligt, waardoor het matras langer meegaat. Hierdoor zal je eerst de topper moeten vervangen. Op een wit matras slaap je direct.

Een wit matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Echter is dit van verschillende factoren afhankelijk, zoals de ventilatie maar ook het lichaamsvocht wat jij verliest. Wanneer je namelijk wat zwaarder bent of meer transpireert in je slaap, kan je matras minder lang meegaan. Maar wanneer je het optimaal ventileert en met een regelmaat draait, verleng je deze periode.

Een topper is na gemiddeld 5 jaar op. Dit is alleen een dun laag schuim of latex met een hoes eromheen en zorgt voor het comfort. Het matras wat eronder ligt gaat echter langer mee, namelijk gemiddeld 15 jaar.

HR Koudschuim

De naam komt wellicht bekend voor, maar wat is het nou eigenlijk? Koudschuim is een materiaal gemaakt van polyurethaan. Koudschuim staat vaak genoemd in combinatie met HR (High Resilience) oftewel hoge veerkracht. Dat is een belangrijk kenmerk van dit soort schuim.

Koudschuim heeft van nature een opencelstructuur. Dit zorgt ervoor dat het erg goed ventileert en vocht opneemt. Ook is koudschuim een wat steviger soort materiaal, waardoor kuilvorming vrijwel niet voorkomt. Mensen met lichamelijke klachten of nachtelijk zweten zullen eerder voor een matras gaan van koudschuim.

Maar waarom staat er dan soms HR bij met een cijfer? Dat cijfer geeft de hoge veerkracht in waarde aan. Des te hoger het cijfer, des te meer veerkracht het schuim heeft.

Combinatie pocketveren met HR koudschuim

Bij een combinatie van pocketveren en HR schuim bestaat een matras uit verschillende lagen. Zo heb wanneer er een doorsnede gemaakt zal worden de tijk, de afdeklaag (HR koudschuim in dit geval) dan de kern (pocketveren), nogmaals de afdeklaag (HR koudschuim) en om af te sluiten weer de tijk.

Deze combinatie samen zorgt voor een stevige ondersteuning met een goede ventilerende afdeklaag. Doordat koudschuim een opencelstructuur heeft, zal het goed ventileren en vocht opnemen. De veren eronder zullen het lichaam specifieker ondersteunen. Dit is een prima combinatie voor mensen die een goede, maar stevige ondersteuning nodig hebben.

Combinatie koudschuim met traagschuim

Er zijn ook soorten matrassen zonder veren. Deze bestaan volledig uit schuim. Dit kan bijvoorbeeld de combinatie zijn tussen koudschuim en traagschuim. Vaak is het grootste gedeelte van het matras dan gemaakt van koudschuim en is de afdeklaag gemaakt van traagschuim. Dit geeft je minder tegendruk vanuit de veren en werkt hiervoor drukverlagend.

Let op: sommige soorten matrassen hebben aan beide zijde een afdeklaag van een ander soort materiaal, maar er zijn ook matrassen met aan één kant een bepaald soort materiaal en aan de andere kant een ander soort materiaal betreft de afdeklaag. Hierdoor heeft je matras een zomer- en winterkant.

Latex

Ook in latex zijn verschillende soorten mogelijk. Zo heb je synthetisch latex, natuurlatex en Talalay latex. Maar wat is latex nu eigenlijk? Natuurlatex wordt gewonnen uit de ‘hevea brasiliensis’ boom en synthetisch latex uit aardolie. Het grootste verschil qua comfort is dat natuurlatex voor een nauwkeurigere ondersteuning zorgt, doordat het zachter en soepeler is.

Talalay is de manier van het productieproces. Hierbij wordt namelijk een opencelstructuur nagemaakt (wat HR koudschuim heeft). Hierdoor ventileert het product nog beter en neemt het nog beter vocht op. Dit matras is daardoor geschikt voor mensen die ’s nachts transpireren en een goede maar zachtere ondersteuning zoeken.

Combinatie pocketveren met latex

Zoals bovenstaand genoemd voelt latex zachter aan voor het lichaam. Doordat het een natuurlijk product is, neemt het nog meer vocht op. De pocketveren die onder de latexlaag liggen, zorgen voor de juiste ondersteuning. Hierdoor heb je eigenlijk een perfect matras: ondersteuning door de 7-zone pocketveren en een comfortabele latex afdeklaag.

Maastricht pocketveer 3 cm natuur latex

Traagschuim

De naam zegt het eigenlijk al: schuim dat langzaam naar je lichaam vormt. Dit gebeurt door je lichaamstemperatuur. Zo kan het schuim in het begin nog vrij hard aanvoelen, maar nadat je er even op ligt steeds zachter aanvoelen.

Tevens is het schuim drukverlagend. Daarmee word bedoeld dat je je lichaam (voornamelijk je wervelkolom) ontlast. Doordat je schouders en heupen precies goed in het matras zakken, zal je lichaam vrijwel altijd in een rechte lijn komen te liggen. Buiten de juiste houding kan traagschuim ook zorgen voor een betere doorbloeding van het lichaam. Dit omdat de drukpunten als het ware ‘verdwijnen’.

Traagschuim heeft echter wel meerdere benamingen. Zo wordt het ook visco of nasa genoemd. Het ligt er maar net aan welke benaming een bedrijf eraan geeft. Een verschil is er namelijk niet!

Combinatie pocketveren met traagschuim

Deze combinatie is uitermate geschikt wanneer je lekker wilt wegzakken in je matras, maar nog wel de ondersteuning wilt voelen. De 7-zone pocketveren zorgen namelijk dat jouw lichaam overal de juiste ondersteuning krijgt en door de traagschuim afdeklaag voelt het alsof je omarmd wordt. Door de lichaamswarmte zak je geleidelijk naar beneden, maar zorgen de veren daaronder wel dat je goed ondersteunt blijft.

Leiden 5cm nasa