topdekmagtras blog

Informatie over topdekmatrassen

Topdekmatras

Een topdekmatras of topper. Je ziet het steeds meer in de slaapkamer liggen, maar wat is het eigenlijk? En heeft het een functie? In deze blog kom je onder andere het antwoord op deze vragen te weten. Maar daar blijft het niet bij. Alle belangrijke aspecten van een topper worden genoemd. Zodat jij aan het einde van dit blog precies weet wat je moet weten over een topper.
 

Het woord zegt eigenlijk al wat het is: een matras dat bovenop ligt. Een topper is de afdeklaag die ervoor zorgt dat jouw bed of boxspring comfortabel ligt. Het is de laag waar je lichaam op gaat rusten en die jij dus direct voelt. Een topper bestaat dan ook vaak alleen uit een soort schuim. Dit kan koudschuim zijn, latex, maar ook traagschuim. Net wat je zelf wenst.

Maar je hebt niet altijd een topper nodig. Wanneer je namelijk witte matrassen hebt, is dit het geval. Een wit matras heeft namelijk een (pocket)verenpakket met daarop een afdeklaag. De laag van de topper zit dus als het ware al in het matras erbij. 

Benieuwd naar onze collectie?

Kijk dan snel welke soorten wij verkopen!

Soorten schuim

Een topper kan uit verschillende soorten schuim bestaan. Dit kan koudschuim, traagschuim of latex zijn. Ook kan een topper verschillende diktes hebben. Wij verkopen toppers van 7 cm en 12 cm dik. Dit houdt in dat er (bij die van 7 cm) 5 cm schuim zit en aan beide kanten een tijk van 1 cm. Bij die van 12 cm heb je dus 10 cm schuim en in totaal 2 cm tijk.

Koudschuim

Koudschuim heeft van nature een opencelstructuur. Dit zorgt ervoor dat het erg goed ventileert en vocht opneemt. Ook is koudschuim een wat steviger soort materiaal, waardoor kuilvorming vrijwel niet voorkomt. Mensen met lichamelijke klachten of nachtelijk zweten zullen eerder voor een matras gaan van koudschuim.

Traagschuim

De naam zegt het eigenlijk al: schuim dat langzaam naar je lichaam vormt. Dit gebeurt door je lichaamstemperatuur. Zo kan het schuim in het begin nog vrij hard aanvoelen, maar nadat je er even op ligt steeds zachter aanvoelen.

Tevens is het schuim drukverlagend. Daarmee word bedoeld dat je je lichaam (voornamelijk je wervelkolom) ontlast. Doordat je schouders en heupen precies goed in het matras zakken, zal je lichaam vrijwel altijd in een rechte lijn komen te liggen. Buiten de juiste houding kan traagschuim ook zorgen voor een betere doorbloeding van het lichaam. Dit omdat de drukpunten als het ware ‘verdwijnen’.

Latex

Ook in latex zijn verschillende soorten mogelijk. Zo heb je synthetisch latex, natuurlatex en Talalay latex. Maar wat is latex nu eigenlijk? Natuurlatex wordt gewonnen uit de ‘hevea brasiliensis’ boom en synthetisch latex uit aardolie. Het grootste verschil qua comfort is dat natuurlatex voor een nauwkeurigere ondersteuning zorgt, doordat het zachter en soepeler is.

Talalay is de manier van het productieproces. Hierbij wordt namelijk een opencelstructuur nagemaakt (wat HR koudschuim heeft). Hierdoor ventileert het product nog beter en neemt het nog beter vocht op. Dit matras is daardoor geschikt voor mensen die ’s nachts transpireren en een goede maar zachtere ondersteuning zoeken.