hoofdborden

Passend matras voor optimaal slaapcomfort

Waar moet je op letten?

Je merkt de laatste tijd dat je niet meer lekker slaapt. Het duurt even voordat je de juiste houding hebt gevonden, maar alsnog wordt je tussendoor wakker of ben je de volgende dag niet uitgerust. Met een beetje pech heb je ook last van je nek, schouders of rug. Het kan dan goed zijn dat je matras aan vervanging toe is. Maar waar moet je op letten wanneer je een nieuw matras koopt?

Verschillende matrassen

BedNL biedt verschillende soorten matrassen aan. Zo is er voor ieder wat wils.

Benieuwd welke matrassen wij hebben? Klik dan op onderstaande button. Per matras worden de kenmerken uitgelegd, maar ook de ondersteuning.

Mochten er nog vragen zijn, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij zullen jou verder op weg helpen bij het maken van de juiste keuze.

nieuw-matras-kopen

Nieuw matras kopen, waar moet je op letten?

Dit is een vraag die vaak als eerste in je op komt wanneer je opzoek gaat naar een nieuw matras. Er zijn namelijk enorm veel mogelijkheden, maar waar moet je op letten? En welk matras is het meest geschikt voor jou?

1. Juiste houding

Het belangrijkste bij een matras is dat jij de juiste houding aanneemt. De juiste houding is dat je overal ondersteuning krijgt, waardoor je van top tot teen in één lijn ligt. Je ruggengraat ligt recht met je schouders en bekken daar recht op (zoals de letter H). Wat meespeelt is welk type slaper je bent. Elk type slaper heeft namelijk op een andere manier uitstekende delen van het lichaam die in het matras moeten en ergens anders ondersteuning nodig. Welke type slaper er zijn en wat daarvoor van belang is, is te vinden op deze pagina.

Houdt er wel rekening mee dat je lichaam minimaal twee weken moet wennen aan een nieuw matras. Je lichaam past zich namelijk ietswat aan. Wanneer je bijvoorbeeld gewend bent om op een matras te liggen met kuilvorming kan het in het begin niet fijn liggen om op een matras met de juiste ondersteuning te liggen. Je bent het niet gewend.

2. Comfort

Een matras moet niet alleen de juiste ondersteuning bieden, het moet ook comfortabel liggen. Daarmee bedoelen wij dat je lichaam volledig moet ontspannen. Het is normaal om even een juiste houding te vinden wanneer je net op bed ligt, maar dit moet niet teveel tijd en energie kosten. Dan ben je bezig met je houding corrigeren en dat zou niet moeten.

3. Gewicht (en lengte)

Een laatste belangrijke factor is het gewicht (en de lengte) van jezelf. De lengte heeft te maken met de zones die een matras heeft en dus de totale lengte van het matras. Wanneer het matras namelijk aan de korte kant is, zullen de zones ook niet helemaal goed ondersteunen. Het gewicht speelt echter een grotere rol. Wanneer je namelijk wat zwaarder bent, heb je een goede en stevigere ondersteuning nodig (denk aan de H). Wanneer een matras te zacht is, zal je zelf teveel wegzakken in het matras. Daarom wordt er vaak een micropocket aangeraden met bijvoorbeeld een koudschuim toplaag. De micropockets zorgen voor een betere en specifiekere ondersteuning.

Wanneer iemand vrij smal is en licht in gewicht kan bovenstaand matrastype te hard liggen. Hierdoor zullen de heup en schouder (bij de zijligging) te hoog liggen en er geen ondersteuning plaatsvinden in de zij. Een pocketverenmatras met traagschuim of (natuur)latex sluit dan beter aan. Dit is een iets zachter soort schuim, waardoor de uitstekende delen van het lichaam in het schuim kunnen wegzakken.

Let wel op: traagschuim is warmtegevoelig. Hiermee bedoelen wij dat het matras in het begin nog hard kan aanvoelen, maar wanneer je er een tijdje op ligt dit mee zal vormen met het lichaam.